VARNING FÖR INBROTTSTJUVAR!

Jag blev idag informerad om att minst tre lägenhetsinbrott skett i vårt område under loppet av en vecka. Inbrottstjuvarna har dels brutit sig in genom en säkerhetsdörr, dels använt stege för att ta sig in fönster- och balkongvägen.

Säkerhetsdörrar är alltså ingen garanti mot inbrott i ditt hem. De som vill bryta sig in hittar nya sätt att ta sig in men oftast sker det inte ljudlöst.

Om du hör ljud från trappuppgången som du normalt inte brukar höra var då inte rädd för att öppna din dörr och se vad som står på. Det räcker med att du ropar ett ”hallå” eller ”vad står på”. Om det är en granne som orsakat oljudet får du svar men förvissa dig om att det verkligen är en granne. Blir det däremot tyst, ropar du igen och förhoppningsvis skrämmer du då bort eventuella inbrottstjuvar. Ring polisen även om du skrämt bort tjuvarna.

Var även vaksam på obekanta människor och fordon som rör sig på gatan. Möter du någon i porten eller utanför som du inte känner igen, le och nicka mot den personen som vore det en granne. Verkar personen lite sökande kan du alltid fråga ”Kan jag hjälpa dig med något?”. Det signalerar att vi bor i ett område där vi är vaksamma och har koll.

Inbrottstjuvar dyker inte bara upp helt plötsligt en dag. Ofta har de rekognoserat, d v s kollat in, området innan och ett område där vi boende är vaksamma och har koll är inte ett område som är attraktivt för dem.

Inbrottstjuvar kan ofta komma klädda som hantverkare, målare, rörmokare m m. Låt dig inte luras av det. Ställ frågor, var nyfiken, vad ska de göra och så. Nyfikna grannar kan vara en tillgång om inbrottstjuvar i blåställ dyker upp.

Känner du dig rädd och osäker inför något som inte känns som det ska vara när främmande personer dyker upp eller trappuppgången fylls av oljud, knacka då på hos din granne eller ring din granne, tillsammans kan vi göra mycket för tryggheten och säkerheten i vårt boende. Det är det som kallas för Grannsamverkan.

Det här inlägget postades i Lokal hyresgästförening, Trygghet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s