”Hemska människa” från en köpstämma som aldrig blev av

”Hemska människa”, sa han, fast det lät mer som ”hemska mänscha” när han sa det.

Ja, så sa han. Han som vill ombilda, han som sitter i styrelsen. I styrelsen för en bostadsrättsförening. En bostadsrättsförening som nu försöker slå rot i våra hus. Våra hus i Allmännyttan. Våra hus där så många av oss vuxit upp, blommat och vissnat för att blomma upp igen.

Nu står han framför mig och säger ”hemska människa”. Hans kroppshållning är ansträngd och armarna hänger spänt utmed sidorna. Händerna är nästintill knutna och jag känner den tillbakahållna aggressiviteten stråla emot mig.

Jag är inte rädd. Jag är bara förundrad. Förundrad över hur han har kunnat förändrats så. Förändrats från den gången då jag träffade honom. Då, när bostadsrättsföreningen bjöd på kaffe. Och jag gick dit.

Då stod han och jag tillsammans i solen på den gröna gräsmattan. Vi pratade, vi hade olika åsikter och vi pratade länge men vi log, vi skrattade och vi skämtade. Jag trodde att vi respekterade varandras åsikter.

Nu står han framför mig och säger ”hemska människa” med en tillbakahållen aggressivitet. En ung man, som jag är gammal nog att vara mamma till, att vara mor till. Jag är glad att jag inte är hans mamma. Då hade jag fått skämmas.

Nu skäms jag inte. Jag skäms inte för mina åsikter. Jag skäms inte för Allmännyttan. Jag är glad över att det finns en boendeform för oss alla i vårt samhälle. En boendeform som inte utesluter någon.

Ja, så stod han där framför mig med nästintill knutna nävar, ”hemska människa”, och jag såg girigheten bryta fram genom aggressiviteten. Såg hur han använde Allmännyttan för sin egen giriga vinnings skull. Och det var en bekantskap jag inte ville göra.

Han som bara bott här någon månad. Han som lämnat sin bostadsrätt och flyttat in till oss. Han som startar en ombildningsprocess. Han som styrs av girighet. Och han är inte ensam. Hans vänner flyttade också in. Vänner med bostadsrätt som de lämnat. Vänner som bara bott här någon månad. Och en ombildningsprocess drar igång. Vänner med girighet som kännetecken.

Nej, den bekantskapen vill jag inte göra. Bekantskapen med girighet. Innanför min tröskel kommer den inte in. Kommer den in innanför din tröskel?

Det här inlägget postades i Allmännyttan, Ombildning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s