Gårdagens möte

Igår hade BRF Farfarstäppan ett möte i Sturebyskolans aula. Det handlade om den ekonomiska planen som nu finns undertecknad av Jan Bjurfors vänner. Inklusive mig var det ungefär 15 personer på plats. Kanske det goda vädret, gjorde att folk föredrog att vara på en trevlig strand, istället för att sitta i en stor sal och lyssna till tråkigt pladder om ekonomiska siffror.

Det som fortfarande förbryllar mig väldigt mycket, är hur konsulten pratar öppet om ”hur bra affär” det här kommer bli för samtliga inblandade. Är måhända inte det som kommer hända med kvarterets boendemiljö vid en ombildning, en större fråga än dess ekonomi?

Han talar öppet om hur folk kan göra sitt ”livs klipp” och pekar på små, små siffror på väggen. Om hur kapital kommer lösgöras när hyresgäster i bostadsrättsföreningen ”av en eller annan anledning” kommer flytta. Då kommer man kunna sälja de tomma lägenheterna till marknadspris, och föreningen får då in pengar för att kunna betala av sina bankräntor (lån).

En av föreningens planer är alltså att ”vänta ut” att hyresgäster (vilka blir ungefär en tredjedel) flyttar från Farfarstäppan, så att man kan sälja deras lägenheter. Tanken skrämmer, när jag framför mig ser hur styrelsen för BRFN, sakta går och hoppas att människor ska avlida för att kunna sälja deras lägenheter, allt för föreningens ”bästa”. Hoppas innerligt att det inte blir så. men scenariot är tyvärr inte helt omöjligt, speciellt i dessa tider av marknadsmässigt tänkande även bland vanliga  människor.

En annan sak som poppar upp mitt huvud, är om gemene man som bestämt sig för att ombilda, verkligen gått igenom den svårtydda ekonomiska planen med någon kunnig i dessa frågor. Till exempel banken. För i mitt tycke, och vad jag uppfattade även från publiken, lämnar denna plan fortfarande många frågetecken. Frågetecken som konsulten glatt löser upp med ännu mer siffror på tavlan. Det vill säga att föreningen blir beroende av mer banklån och att kapitalstarka människor bor i området. Vilket i sin tur leder till att på ett par år så kommer det bo mestadels en sorts människor här, och segregationen i den här staden fortsätter cementeras i all oändlighet…

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gårdagens möte

 1. Kristina Tell skriver:

  Mycket bra skrivet!

  Jag var ju inte med på mötet, men är inte förvånad att ombildningskonsulten tonar ner och mörkar den ekonomiska planen. En närmare granskning av den skulle få många att tänka efter ännu en gång till. Och för ombildningskonsulten gäller det ju mycket pengar. För er andra som vill köpa är det bara peanuts.

  Nej, tacka vet jag Allmännyttan med sina trevliga grannar, visst ett och annat surkart finns väl här också 🙂 men man slipper iallafall ha- och penninggalna människor, ombildningsivrare som aldrig skänker sin medmänniska en tanke, jo, utom förstås när de kan ha nytta av dig, då duger du, annars ser de förbi dig eller som någon de absolut inte vill ha i sitt närområde.

  Vem har sagt att du blir en bättre människa, bättre än andra bara för att du bor i en bostadsrätt? Vem har någonsin inbillat dig att du är det?

  Det är så löjligt att jag fnyser åt det!

  Tack, Lautaro för ett bra inlägg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s