Ekonomisk plan och intygsgivare

Det kom en kommentar i ett tidigare inlägg, som fordrar ett utförligare svar då det är giltigt för väldigt många och jag väljer därför att svara på det i detta inlägg.

Hej,

Den ekonomiska planen lär dröja ett bra tag. Du kommer däremot att få en kalkyl som ska ligga som underlag till den ekonomiska planen.

Denna kalkyl är i regel väldigt grovt beräknad och ger ingen klar bild över de kostnader och inkomster som bostadsrättsföreningen kommer att ha. Kalkylen är dessutom förskönande i syfte att få så många som möjligt till att köpa eller skriva på en fullmakt/medgivande som medger ett ja till köp.

Lägenhetskalkyl

Du kommer också att få en kalkyl på vad just din lägenhet kommer att kosta dig.

Denna lägenhetskalkyl bygger på samma siffror som i den kalkyl som ska ligga som underlag till en ekonomisk plan. Dvs förskönande siffror som inte tar hänsyn till bl a räntehöjningar på ditt personliga lån eller de lån bostadsrättsföreningen tar för underhåll etc, dvs lån som du är medansvarig till och vars kostnader hamnar på din månadsavgift till bostadsrättsföreningen om du köper.

Som hyresgäst i bostadsrätttföreningen kommer din hyra att höjas så mycket som möjligt för att betala föreningens utgifter och på så sätt minska månadskostnaden för bostadsrättsinnehavarna.

Kalkylerna skickas ut i ett förskönat skick för att du ska gå in med ditt ja till köp INNAN du fått en ekonomisk plan. Och det beror på att kalkylerna som ska ligga som underlag till den ekonomiska planen är så pass oklara att de omöjligt kan ligga som just underlag till en ekonomisk plan. Dvs ombildningskonsulten och styrelsen i bostadsrättsföreningen mörkar ett närmare studerande av en ekonomisk plan.

Titta närmare på den ekonomiska planen

När du väl får en ekonomisk plan så måste du ändå gå igenom den noga, ta hjälp av någon om den är svår att förstå, men ta INTE hjälp av konsult eller bostadsrättsförening!

Hur det kommer sig att du måste titta närmare på den ekonomiska planen förstår du om du läser vidare.

Intygsgivare

Den ekonomiska planens riktighet ska intygas av två intygsgivare godkända av Boverket. Intygsgivarna godkänns av Boverket för ca 5 år i taget, alltså inte för all framtid.

Boverket väljer inte vilka intygsgivare som ska godkänna just din bostadsrättsförenings ekonomiska plan.
Styrelsen i din bostadsrättsförening eller, som i de flesta fall, ombildningskonsulten väljer vilka som ska vara intygsgivare. Och detta medför ett stort problem!

Intygsgivarna är inte alltid objektiva i sin bedömning av en ekonomisk plan. De flesta av godkända intygsgivare kommer från advokatfirmor, banker OCH ombildningskonsulter. Dessa har påfallande ofta ett nära samarbete med varandra då deras gemensamma nämnare är att tjäna pengar på just ombildningar och därigenom godkänner varandras ekonomiska planer för bostadsrättsföreningar utan närmare granskning.

Intygsgivare varnad av Boverket

En intygsgivare blev tidigare i år varnad av Boverket efter en anmälan från en hyresgäst på Södermalm. Den varnade intygsgivaren heter Björn Isaksson och har nu lierat sig med bla Jan Bjurfors i Bjurfors och Thörner, som agerar som konsult på Bastuhagsvägen. Den nya firman för dessa ombildningskonsulenter heter Restate.

I en artikel i Hem & Hyra säger Björn Isaksson bl a om varningen från Boverket ”Jag kommer att intyga mycket färre ombildningar framöver och jobba mer med fastighetsvärdering och som konsult vid ombildningar av nyproduktion, det är mindre riskfyllt och bättre betalt”. Läs hela artikeln som publicerades 3 februari 2012 Intygsgivare varnas efter anmälan från hyresgäst

Intygsgivare får inte fortsätta ombilda

Två intygsgivare blev i februari i år fråntagna sina behörigheter som intygsgivare efter en dom i Förvaltningsrätten. Artikel publicerad 17 februari 2012 Intygsgivare får inte fortsätta ombilda och artikel publicerad 13 december 2011 Misstänkt fusk granskas

Fler tvivelaktiga intygsgivare som ställer till oreda. Artikeln publicerad 28 oktober 2011 Ombildningsskandal ledde till miljonskadestånd

Och ännu en artikel publicerad 7 februari 2012 Fler bostadsrättsombildare anmäls

Det är mycket att tänka på när man blir indragen i en ombildningsprocess vare sig man önskar den eller inte.

Men till dig som tryggt vill bo kvar som du gör idag med Familjebostäder som din hyresvärd: Skriv inte på någon fullmakt/medgivande och fortsätt att prata med dina grannar i din port, i porten intill och nästa, för du är inte ensam om att vilja bo kvar som idag!

Och till sist men inte minst ”Ett stort, varmt tack för den underbara respons” jag möter från er som vill bo kvar som idag!

Det här inlägget postades i Allmännyttan, Ombildning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ekonomisk plan och intygsgivare

  1. Lise-Lotte skriver:

    Nu har vi på den jämna sidan fått en kallelse till ett informationsmöte i Sturebyskolan i morgon den 11 april, undrar är stytelsen med då eller fortsätter de att vara osynliga?

  2. Ping: Varning för oseriösa bostadsrättsombildningar! « Borätt-köparskolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s