Ekonomisk plan – skriv inte på en fullmakt/medgivande innan du fått ta del av den ekonomiska planen!

Brf Farfarstäppan vill nu ha in en fullmakt/medgivande från dig där du överlåter din rösträtt och ger ditt samtycke till att någon annan i ditt ställe får rösta ja till ombildning från hyresrätt till bostadsrätt.

Denna fullmakt/medgivande gäller för den som vill köpa MEN även för dig som INTE VILL KÖPA utan bo kvar som hyresgäst men då med en bostadsrättsförening som din hyresvärd och inte med den trygghet som du har med Familjebostäder som värd.

För att kunna fatta ett så stort beslut, innan man skuldsätter sig med dryga banklån för att gå in och köpa, behövs ett bra och gediget underlag för ditt beslut. Detsamma gäller för dig som väljer att bo som hyresgäst i en bostadsrättsförening.

Det enda underlag du hitintills fått är en simpel ekonomisk kalkyl som med sina tvetydiga poster starkt kan ifrågasättas.

Det underlag du behöver för att kunna skapa dig en bättre överblick över de förutsättningar som gäller inför en ombildning till bostadsrätt kallas för en ”Ekonomisk plan” och den har du inte fått.

EKONOMISK PLAN

En ekonomisk plan är ett måste för varje bostadsrättsförening som vill ombilda och måste finnas för att ett eventuellt köp ska gå igenom. Detta finns inskrivet i regelverket, dvs lagstadgat.

Det finns även inskrivet i regelverket att den ekonomiska planen ska utgöra ett beslutsunderlag för hyresgästerna så att du som hyresgäst ska ha möjlighet att kunna bedöma bostadsrättsföreningens verksamhet och siffror, och utifrån det fatta ditt beslut.

Den ekonomiska planen är en gedigen lunta som innehåller både en teknisk och ekonomisk beskrivning av vad som gäller för just den bostadsrättsförening som vill ombilda och som är aktuell för din del där du bor. En kalkylerad risk ska också finnas med i planen för att du ska ha möjlighet att även besluta utifrån ett risktagande framåt i tiden som kan innebära högre kostnader etc.

Teknisk beskrivning

Med teknisk beskrivning menas den besiktning som gjorts av fastigheten och bl a beskriver åtgärder som behövs göras.

Den besiktning som gjorts av fastigheten har INTE varit en grundlig och genomgripande besiktning, utan vad man kallar en okulär besiktning vilket innebär att man bara använt ögonen och tittat på det som är synligt, och då bara på vissa ställen i de allmänna utrymmen som finns. Likaså har man bara tittat på några få lägenheter och inte samtliga lägenheter.

Vid en ombildning säljs fastigheten i befintligt skick, dvs dolda fel som bla fukt- och mögelskador bär du ansvar för som köpt in dig. Likaså bär du ansvar för gamla och dåliga el-ledningar, avloppstammar mm i källare och vind. Vid stambytet byttes ledningar bara i lägenheterna.

Skriv inte på en fullmakt/medgivande innan du fått ta del av den ekonomiska planen!

Du har rätt att kräva en ekonomisk plan från bostadsrättsföreningen. Gör det, innan du fattar ditt beslut!

Det kan vara mödosamt att gå igenom en sådan plan och den kan vara svår att förstå. Be i så fall någon som du litar på att hjälpa dig. Eller hör av dig till mig så hjälper jag dig att ta reda på det du vill veta om jag inte redan vet det.

Boverket har gett ut en skrift som du kan ladda ner som pdf-fil Ekonomiska planer för bostadsrättsföreningar

Borättskolan är en webbsida för den som tänker köpa en bostadsrätt och innehåller flera tänkvärda inlägg för den som vill veta mer. Ekonomisk plan, vad är det?

Skriv inte på en fullmakt/medgivande. Kräv att få den Ekonomiska planen!
Något som Brf Farfarstäppan redan borde ha gett dig. Det är märkligt att de undanhåller dig en Ekonomisk plan men begär av dig att skriva på en fullmakt till ett beslut att säga ja till ombildning innan du har fått möjlighet att gå igenom just den så viktiga Ekonomiska planen!

Skulle du köpa en bil om du inte hade tillgång till skatte- och besiktningspapper? Nej, jag tror inte det!

Det här inlägget postades i Allmännyttan, Ombildning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s