Dåligt informationsmöte anordnat av Brf med konsulent

Igår så hade Brf Farfarstäppan sitt informationsmöte för alla boende. Det var ganska många som kom men långt ifrån alla. Jag var på plats för att höra vad som sades.

Från styrelsen i bostadsrättsföreningen kom bara tre personer vilket gjorde mig förvånad. Det hade ju varit trevligt om alla i styrelsen visat sitt intresse av att presentera sig själva och möta alla oss boende som står inför en eventuell ombildning.

Men det som gjorde mig ännu mer förvånad var den konsult för ombildning som ledde mötet. Det var en person som under flera år figurerat i pressen på grund av sin inblandning i skumraskaffärer och svarta affärer. Jag tänkte…Vad gör en sådan person på ett seriöst möte här i Stureby hos oss? Kanske var det inte ett seriöst möte jag var på, tänkte jag vidare.

Jag såg mig runt, såg grannar, vanliga, trevliga människor och jag tänkte…Nej, de låter sig inte luras av förskönade siffror och vackert tal från en person med skumraskaffärer i bagaget. Eller? Med ens blev jag lite osäker och rädd.

Mötet flöt på, siffror presenterades och konsulten gjorde oss uppmärksamma på de lägsta siffrorna och lät de högre tona ut, och budgeten som presenterades för styrelsens visioner var för lågt satt.

Ibland var det svårt att höra vad som sades och vid frågestunden hörde man inte alls vilka frågor som ställdes. Nej, på det hela taget så var det inget bra genomfört möte och frågorna var fler när man gick än när man kom.

Att en person i bostadsrättsföreningens styrelse inte ens visste antalet lägenheter som berörs gjorde inte saken bättre. Hur ska den personen kunna ha koll på dina pengar och bostadsrättsföreningens finanser?

Det pratades mycket om att du ska lämna ett medgivande även om du inte tänker köpa ditt hem. Här måste jag betona att vad du än gör om du vill bo kvar som idag SKRIV INTE UNDER ETT MEDGIVANDE.

Skriver du under medverkar du till att bostadsrättsföreningen får köpa huset du bor i av Familjebostäder. Du säger alltså ja till att få en bostadsrättsförening som värd, det vill säga en privat värd, och du säger nej till Familjebostäder som din hyresvärd och nej till att stå kvar i Familjebostäders interna byteskö, säger nej till det underhåll som planerats för din lägenhet m m.

Skriv alltså inte under ett medgivande som är samma sak som en fullmakt!

Det finns ett nystartat Forum på webben där mycket som gäller ombildning och dess konsekvenser finns samlat. Gör gärna ett besök där.

Eller besök Rädda Hyresrätten på Facebook där du kan träffa många andra som fått erfara ombildningprocesser och som besitter en stor kunskap.

Självklart så kan du också maila LH Sturebo för mer information. Eller gör en kommentar så får du svar antingen via din mail eller direkt på webben.

Det här inlägget postades i Allmännyttan, Ombildning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Dåligt informationsmöte anordnat av Brf med konsulent

 1. Lise-Lotte skriver:

  Hej, det var bra skrivet hoppas att folk reagerar och inte skriver på. Undrar när priset kommer på våra lägenheten hoppas att det inte blir några bostadsrätter här. Konstigt att inte några i styrelsen på den jämna sidan har presenterat sig, hur seriösa är de då? Är man seriös så presenterar man väl sig. LÅT HYRESRÄTTERNA LEVA!!!!

  • Kristina Tell skriver:

   Tack, Lise-Lotte!

   Håller helt med dig, är en styrelse verkligt seriös så är väl att man presenterar sig det första man gör och inte smyger, ljuskyggt i buskarna.
   När det gäller priset så har ju Familjebostäder ännu inte beslutat att bostadsrättsföreningen där du bor ska få köpa och till vilket pris. Beslut tas på Familjebostäders styrelsemöte och de har årets första möte nu snart.

   Det är många som inte vill ombilda utan vill bo kvar som idag och jag hoppas innerligt att det ska förbli så. Prata med dina grannar och gå ihop er så hjälps vi åt att arbeta mot ombildning.

   Kristina

 2. Christina Signe'lius skriver:

  Jag vill inte bli utsåld till någon privatvärd eller privatlakapitalist. Jag bor hellre i en brf så sluta med denna skrämmselpropaganda som ni lägger i våra brevlådor! Tack på förhand

  • Kristina Tell skriver:

   Hej Christina,

   Tråkigt att du tolkade utskicket som skrämselpropaganda för det var definitivt inte ämnat som sådant.

   Du skriver att du inte vill bli utsåld till någon privatvärd eller privatkapitalist. Jag blir lite undrande och undrar varifrån du har fått den idén?
   Såvitt jag vet så är det inte aktuellt men du kanske vet mer än jag och då vore jag väldigt glad om du kan informera mig om en utförsäljning till privat- eller privatkapitalist.

   Så hör av dig till mig.

   Kristina

  • Dennis skriver:

   Bra sagt Christina 🙂

 3. Dennis skriver:

  Tycker det är mycket beklagande att man sprider en massa missvisande information om hur en ombildning går till. Det framgår mycket tydligt att man kan bo kvar under rådande omständigheter i fall man vill. Men det verkar var massa rika människor som skriver på denna blogg som har råd att bara sitta och ta emot hyreshöjningar år efter år och tycka att det är OK, I stället för att engagera sig i sitt boende och påverka själva hur deras boendekostnad ska se framöver. Låt var och en bestämma själva utan att hetsa folk till att inte skriva på.

  • Kristina Tell skriver:

   Hej Dennis,

   Visst kan man bo kvar som hyresgäst om det blir en ombildning men nu är det så att det finns de som hellre vill bo kvar inom Allmännyttan än att få en Brf som hyresvärd. Och är det så att man vill bo kvar i Allmännyttan då ska man inte heller skriva på ett medgivande dvs en fullmakt. Här är det försäljaren som kommer att hetsa för att få alla till att skriva på så att han kan göra sig sin vinst. Det är inte vi som hetsar. Skriver man på så ska man veta exakt vad som gäller och vad det innebär för ditt boende, så enkelt är det!

   Rik är jag, väldigt rik, i den meningen att jag trivs med mitt boende, trivs med Allmännyttan och mina grannar. Trivs med att jag slipper bekymra mig för trasiga kranar eller tapetsera själv. Trivs med mitt enkla liv helt enkelt!

   Jag är mycket engagerad i mitt och mina grannars boende, och jag är mycket engagerad i frågor som rör Allmännyttan. Att vara engagerad är upp till dig oavsett om du bor i Allmännyttan eller i en Brf. Är du inte engagerad i en hyresrätt så blir du inte mer engagerad i en bostadsrätt.

   Kristina

   • Dennis skriver:

    Jag är väldig engagerad det mesta jag gör!!! Men jag köper inte en all inclusive resa för att stå i köket och laga min egen mat. Om jag bara ska betala hyra så förväntar jag mig att allt kommer att fixas. Jag har andra fritidsintressen som jag lägger ner min tid på. Däremot om jag köper en flygstol så ordnar jag allt själv och försöker boka rum,utflykter etc… så att jag får så mycket som möjligt för mina pengar. Samma gäller i en BRF där jag kan hjälpa till och få ner utgifterna så att jag på sikt kan få en lägre hyra. Om du trivs så är det kul för dig, Men låt oss andra också få trivas….
    Mvh
    Dennis

    • Kristina Tell skriver:

     Hej igen Dennis,

     Som sagt beslutet är ditt, men jag förstår inte din koppling till att stå i köket och laga mat. Det gör man väl oavsett hyresrätt i Allmännyttan eller bostadsrätt, såvida man inte anställer någon att laga ens mat eller går ut på krogen och äter.

     Du kan säkert hjälpa till med att få ned avgifterna i en Brf, det beror ju bl a på hur mycket ni vill göra i form av underhåll etc i fastigheten. En del Brf sköter trappstädningen själva och har gjort upp schema på vem som ska städa och när. Det är ju ett sätt att hålla nere avgifterna och det finns säker många fler.

     Däremot kan du ju inte direkt påverka räntorna på lånen som bostadsrättsföreningen har tagit eller kostnadsökningar för löpande underhåll, avgifter för sophämtning, vatten osv.

     I Allmännyttan betalar jag via min hyra för detta plus att jag får underhåll i lägenheten och reparationer när något går sönder. För mig betyder det väldigt mycket men så är jag också väldigt bekväm av mig.

     Kristina

     • Dennis skriver:

      Suck!!! Vad är det du inte förstår??? Jag är inte intresserad av vad du ser i din spåkula!!!!!!!!! Jag hoppas verkligen att ingen behöver leva i din fantasi värld.
      Allmännyttan är väl ingen välgörenhetsinrättning som du vill få det till.
      Alla kostnadsökningar i samhället kommer på ett eller annat sätt att drabba oss.
      Om du är bekväm och bara vill betala hyra och inte bry dig respekterar jag, Men det vore trevligt om du kunde respektera de som inte vill det, Och inte komma med massa påståenden som varken du eller jag, Eller för den delen någon annan komma med om hur framtiden ser ut.
      Det BRF har sagt är att allt som gäller idag kommer att gälla imorgon. Det innebär att du kan fortsätta betala din hyra och vara ”bekväm” i fortsättning också. Om du inte har något positivt att säga sååååå! tala är silver tiga är guld.
      Mvh
      Dennis

      • Kristina Tell skriver:

       Hej Dennis,

       Du får gärna ha en Brf med ombildningskonsulent som din ledstjärna här i livet.

       Jag har det inte, och många med mig, så hur kommer det sig att du inte respekterar det?

       Och som jag skrev tidigare, jag behöver ingen spåkula, jag följer med i det nyhetsflöde som finns, jag har också vår historia att tillgå. Jag får ett samhällsperpektiv som jag kan reflektera över och komma underfund med hur jag själv vill leva och i vilket samhälle jag vill leva i. Och i det samhälle jag vill leva i så finns det plats för alla, en rätt till bostad och arbete, en social välfärd och trygghet utan segregation.

       Nej, Allmännyttan är ingen välgörenhetsinrättning som på nåder ger allmosor till behövande. Allmännyttan kom till av medkänsla för medmänniskor som levde under odrägliga förhållanden och har sedan utvecklats till ett alternativt boende för de som inte har råd eller vill köpa sig en bostadsrätt, eller för de som hellre väljer ett boende i just Allmännyttan för att man tycker om den boendeformen. När hyresrätter försvinner inom Allmännyttan, försvinner möjligheten till en bostad man har råd till men också valfriheten att välja Allmännyttan.

       Jag tycker att jag sagt tillräckligt i den här frågan nu i svar på dina kommentarer nu och tidigare.

       Vill du veta mer om Allmännyttan och dess historia så kan du hitta det på nätet, jag tror att Wikipedia har en bra artikel om det, och sedan kan du börja reflektera.

       Det kan vara svårt att ta ställning till livsavgörande beslut, men jag följer min övertygelse och min medkänsla, du följer din ledstjärna, i det här fallet en Brf.

       Vänligen

       Kristina

 4. Dennis skriver:

  Hej igen. Ta inte bort inläggen!! Det var ett mycket bra möte med Brf i tisdags.
  Jag har i alla fall högre tankar om mina grannar än vissa andra. Tror med all säkerhet att alla är så intelligenta att de kan ta egna beslut om detta baserat på fakta!!! Vet inte inte vad ni är så rädda för??? Att umgås med intelligenta människor, Ha trevligt, Få billigare boendekostnad i förlängningen, Lära känna grannarna bättre genom samverkan?

  • Kristina Tell skriver:

   Hej igen Dennis,

   Nej, inga inlägg har tagits bort, men det kan ta lite tid ibland innan de publiceras.

   Det är bra att du tyckte att mötet med Brf och konsult var bra. Andra tyckte inte det. Och det är väl så det är här i livet med saker och ting. Att vi tycker olika, som t ex hur vi vill bo.

   En del vill bo i bostadsrätt andra väljer hellre hyresrätt i Allmännyttan. Inget fel med det. Men det är fel om det du kallar fakta inför en ombildning enbart kommer från den part som är angelägen av att göra sig en
   egen vinst genom att förmå dig till att köpa. Fakta och information ska spegla alla konsekvenser av vad en ombildning egentligen innebär.

   Det är ett stort beslut alla står inför, att köpa eller inte? De har rätt att få veta och få kunskap om vad en ombildning innebär ur alla synvinklar och inte enbart utifrån en försäljares synvinkel.

   Stora beslut fordrar detta. Och det vill du väl inte ta ifrån dina grannar, möjligheten att fatta rätt beslut med hjälp av information som täcker alla konsekvenser ur olika synvinklar?

   Att du får en billigare boendekostnad i en bostadsrätt i förlängningen. Ja, det är vad försäljaren påstår och hänvisar till eventuella höga hyreshöjningar i framtiden för hyresrätter samtidigt som han poängterar att du behöver inte amortera av på ditt lån, att du väljer själv när du vill göra det, han nämner inte heller risken för högre räntor eller de fallande bostadspriserna. Han säger inte heller något om den buffert du måste ha för ditt inre underhåll eller vad det kostar att ta hem någon för att laga stoppet i badrummet osv.

   Amortera av ditt lån måste du göra någon gång, räntorna kommer definitivt inte att falla inom en snar framtid om någonsin och du måste ha din buffert för oförutsedda utgifter knutna till din lägenhet. I hyresrätten slipper du tänka på allt detta.

   Jag umgås dagligen med intelligenta människor som förmår reflektera, reagera och ställa frågor. Jag har trevliga grannar som jag känner utan att bo i Brf. Jag har en bra hyresvärd och min hyra är rimlig. Kort sagt
   jag trivs med mitt boende som jag har idag och vet att jag inte kommer att få det bättre i en Brf.

   Rädd? Nej? Inte att bo som jag gör idag! Vad är du rädd för?

   Kristina

   • Dennis skriver:

    Rädd!!!? Ja jag är rädd för människor som med alla medel ska försöka tvinga på andra deras fantasi om hur framtiden ser ut. Jag är rädd för idrotts fans som hatar motståndarna och vill helst slå dem tills de tycker likadant, istället för att älska sitt lag och heja på dem. Jag har ingen spåkula som jag kan titta in i, men det verkar du ha! Om ni har någon fakta/information om varför man ska bo i allmännyttan så är ni välkomna att förmedla detta. JAG är inte intresserad av vad Hyresrättsföreningen eller BRF tror om framtiden och jag betackar mig för era fantasier.
    Jag har bott både i BRF och Hyresrättsförening som hyresgäst och jag har bara positiva erfarenheter av detta. Som jag skrev tidigare tror jag alla kan ta egna beslut baserat på FAKTA!! Jag respekterar att alla inte tycker likadant och det får stå för var och en, Men jag blir förbannad när ni försöker att ta beslutet åt mig. Jag kan ta detta beslut SJÄLV!
    När det gäller ekonomi vet jag inte hur du räknar, Om jag betalar 6000kr i månaden ska det betalas varje månad om jag vill bo kvar, Antingen till BRF/Bank eller FB. Så frågan jag ställer mig, vill jag betala 1 miljon på 10 år till FB eller vill jag betala en del till mig själv?
    Som sagt låt var och en ta sina egna beslut och om du vill spå framtiden så finns det nog något ledigt jobb på gröna lund i sommar.
    MVH
    Dennis

    • Kristina Tell skriver:

     Hej Dennis,

     Ingen vill ta beslutet ifrån dig att köpa eller inte köpa. Beslutet är ditt och förblir ditt, men för att kunna fatta ett beslut i en så viktig fråga behövs, precis som du skriver, fakta och den information som ges ska täcka alla sidor och inte vara en ensidig marknadsföring för ett vinstdrivande privatföretag. Först då kan du, när du har en hel bild, ta ställning till vad du vill med ditt liv och ditt boende.

     Det är också en fråga om i vilket sorts samhälle du vill leva i, i framtiden. Allmännyttan med sina hyresrätter fyller en stor funktion för hela vårt samhälle och är viktig för allas välmående och rätten till en bostad. Alla har inte råd att köpa en bostadsrätt, alla vill inte bo i bostadsrätt, många har valt att bo i Allmännyttans hyresrätter.

     Fler och fler hyresrätter försvinner vartefter Allmännyttan ombildas. Det byggs betydligt fler bostadsrätter än hyresrätter. Och nyproduktionen är så dyr att få har råd med den, även när det gäller bostadsrätter.
     Bristen på hyresrätter är påtaglig och den blir påtagligare vartefter ombildningar sker. Ungdomar har svårt att hitta eget boende, trångboddheten ökar och har redan ökat, segregationen sprider sig, hemlösheten ökar. Allt detta får följder för vårt samhälle som inte är av godo.

     Nej, man behöver ingen spåkula för att se in i framtiden. Det räcker med att man reflekterar och frågar sig själv i vilket samhälle vill jag leva?

     Ett samhälle för alla eller bara för envar?

     Kristina

    • Kristina Tell skriver:

     Hej Dennis,

     Ingen vill ta beslutet ifrån dig att köpa eller inte köpa. Beslutet är ditt och förblir ditt, men för att kunna fatta ett beslut i en så viktig fråga behövs, precis som du skriver, fakta och den information som ges ska täcka alla sidor och inte vara en ensidig marknadsföring för ett vinstdrivande privatföretag. Först då kan du, när du har en hel bild, ta ställning till vad du vill med ditt liv och ditt boende.

     Det är också en fråga om i vilket sorts samhälle du vill leva i, i framtiden. Allmännyttan med sina hyresrätter fyller en stor funktion för hela vårt samhälle och är viktig för allas välmående och rätten till en bostad. Alla har inte råd att köpa en bostadsrätt, alla vill inte bo i bostadsrätt, många har valt att bo i Allmännyttans hyresrätter.

     Fler och fler hyresrätter försvinner vartefter Allmännyttan ombildas. Det byggs betydligt fler bostadsrätter än hyresrätter. Och nyproduktionen är så dyr att få har råd med den, även när det gäller bostadsrätter.
     Bristen på hyresrätter är påtaglig och den blir påtagligare vartefter ombildningar sker. Ungdomar har svårt att hitta eget boende, trångboddheten ökar och har redan ökat, segregationen sprider sig, hemlösheten ökar. Allt detta får följder för vårt samhälle som inte är av godo.

     Nej, man behöver ingen spåkula för att se in i framtiden. Det räcker med att man reflekterar och frågar sig själv i vilket samhälle vill jag leva?

     Ett samhälle för alla eller bara för envar?

     Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s